IELTS7 Banner 01 8 آموزش دستور زبان ترکی استانبولی,گرامر زبان ترکی

آموزش دستور زبان ترکی استانبولی یا گرامر زبان ترکی چالشی مهیج و جالبی برای فراگیران این زبان است. چراکه با وجود پیچیدگی های متعدد، لذت بخش بوده و همچنین به کارگیری آن باعث می شود در ذهن فراگیران زبان ترکی به طور همیشگی جای بگیرد.
بیش از ۸۰ ملیون نفر در سطح جهان از زبان ترکی به عنوان زبان اول و یا در برخی مناطق به عنوان زبان دوم استفاده میکنند. مبدا زبان ترکی، ترکستان واقع در آسیای مرکزی است. در سال ۱۹۲۸ آتاتورک رییس جمهور ترکیه الفبای زبان ترکی را از عربی به لاتین تغییر داد و زبان ترکی استانبولی را به عنوان زبان رسمی کشور ترکیه اعلام کرد .
سالها است ارتقاء روابط تجاری و فرهگی ایران و ترکیه باعث افزایش محبوبیت زبان ترکی استانبولی شده است و آموزش زبان ترکی در بسیاری از موسسات آموزش زبان رواج یافته است.
دستور زبان ترکی استانبولی
 با دیگر زبان های رایج مانند زبان عربی ، زبان آلمانی و زبان فرانسوی یک تفاوت کلی دارد. در زبان ترکی اسامی، افعال و یا صفت ها با جنسیت تفکیک نشده اند. از این جهت میتوان زبان ترکی را شبیه به زبان فارسی دانست. در ترکی برای تمییز دادن مخاطب یا شخص غایب از کلمه bāy (آقا) یا bāyan (خانم) استفاده می شود. این ویژگی و دیگر خصوصیات در دستور زبان ترکی این موضوع را به چالشی مهیج برای هواداران و زبان آموزان زبان ترکی بدل کرده است.
در ادامه نکات کلیدی گرامر زبان ترکی را به اختصار با هم مرور میکنیم…

آموزش دستور زبان ترکی استانبولی:

  • حروف صدا دار در زبان ترکی:

مانند سایر زبان هایی که از حروف لاتین استفاده میکنند در زبان ترکی نیز a , e , I , o, u در زمره حروف صدادار قرار دارد. اما زمانی که به شکل ساده تلفظ شوند به آنها حروف صدا سخت و زمانی که به شکل e , I , ö , ü ، ā تلفظ شوند به آنها حروف صدا نرم میگوییم.

  • اسامی و واژه ها در زبان ترکی:

همانطور که گفتیم در زبان ترکی اسامی دارای جنسیت نیستند. برای درک بهتر اسامی در ترکی از حرف تعریف استفاده می شود. این حرف تعریف میتواند واژهای چون خانم و آقا یا نوعی پسوند یا پیشوند باشد. مثلا کلمه Öğrenci belgeleri یک کلمه غیر مجهول است که با استفاده از حرف تعریف معنی یافته است ولی به جنسیت محدود نمی شود.
نکته: به طور کلی اسامی در زبان ترکی دارای یکی از سه حالات مشتق مانند şarkıcı (خواننده) ، مرکب مانند kaplumbağa (لاک پشت) یا ساده مانند yağmur (باران) هستند.

  • جمع و مفرد در زبان ترکی:

مانند هر زبان دیگری در زبان ترکی شکل ساده آن بر حالت مفرد دلالت دارد اما زمانی که میخواهید واژه ای را جمع ببندید با اضافه کردن پسوند ler یا lar به انتهای اسامی، می‌توان آنها را جمع بست. اگر حرف آخر واژه حروف صدادار سخت باشند، پسوند lar و اگر حروف صدادار نرم باشند پسوند ler اضافه می‌شود.

  • ضمایر فاعلی در زبان ترکی استانبولی:

ضمیر فاعلی عبارت است از کلمه ای که در جمله به جای فاعل قرار میگیرید مانند…

ضمیر مفرد ترکی          ضمیر مفرد فارسی
ben                                    من
sen                                     تو
o                                         او

ضمیر جمع ترکی          ضمیر جمع فارسی
biz                                     ما
siz                                   شما
onlar                                آنها

  • ضمایر ملکی در زبان ترکی استانبولی:

ضمایر ملکی در جایی کاربرد دارد که بخواهیم از تعلق چیزی به شخصی صحبت کنیم. در زبان انگلیسی این ضمایر به صورت my , their و … میشناسیم. روش تعلق بخشیدن در زبان ترکی اضافه کردن پسوند ملکی به شی است، اما بر خلاف زبان انگلیسی که s’ برای همه ضمایر استفاده میشود. در زبان ترکی هر ضمیر، ضمیر ملکی مختص به خود را دارد.

مثال فارسی:
کیفِ من
کیف ِتو
کیفِ او
خانهِ ما
خانهِ آنها
خانهِ شان

پسوند ملکی:

_ im
_ in
_ i
_ imiz
_ iniz
_ leri

ضمیر ملکی:

benim _
senin _
onun _
bizim _
Sizin _
onlarin _

  • از قید های پرکاربرد در زبان ترکی میتوان به قید تکرار، حالت و زمان اشاره داشت که هر کدام دارای خصوصیات، کاربرد ها و استثنا های منحصر به فرد خود هستند. در ادامه با هم مروری بر این قسمت از گرامر زبان ترکی استانبولی خواهیم داشت.

_ قید تکراردر زبان ترکی:
زمانی که میخواهیم از شدت انجام کار یا میزان تکرار آن صحبت کنیم از قید تکرار استفاده میکنیم مثلا شما هر روز ورزش می کنید، روز های زوج پیاده روی میکنید و چهارشنبه ها برای شام به رستوران میروید. برای توضیح هر کدام نیاز به یکی از قید های تکرار در زبان ترکی استانبولی دارید.

فارسی:
همیشه
بعضی اوقات
به ندرت
اصلا

ترکی:

her zaman _
bazen _
nadiren _
asla _

_ قید های زمان در زبان ترکی:
وقتی از یک قید زمان در جمله استفاده میکنید حالت های فعل و دیگر اجزا دگرگونی می شوند. به نوعی قید زمان مشخص میکند جمله شما نیازمند چه اجزائی است.

فارسی:
دیشب
امشب
امروز
فردا
حالا

ترکی:

dün gece _
bu gece _
Bugün _
Yarın _
Şim _

  • منفی کردن در دستور زبان ترکی استانبولی:

یکی از نکات گرامر زبان ترکی این است که برای نفی جمله ای در زبان ترکی استانبولی پسوند değil هم به انتهای واژه ها اضافه میشود و هم در آخر جمله تکرار می شود.
Değil برای هر ضمیر شکل مختص به خود را دارد که برای منفی کردن یک جمله بعد از ضمیر به انتهای کلمات (اسم، فعل یا صفت) در حالت ویژه کلمه اضافه میشود.

  • سوالی کردن در دستور زبان ترکی استانبولی:

برای سوالی کردن یک جمله در زبان ترکی استانبولی به دو حالت مثبت و منفی انجام میشود. مثلا در فارسی به شکل مثبت سوال میکنیم : این منظره زیباست؟
ولی زمانی که بخواهیم همین سوال را به شکل منفی مطرح کنیم میپرسیم : این منظره زیبا نیست؟
برای طرح سوال به شکل مثبت در زبان ترکی استانبولی پیشوند را منتاسب با ضمیر به فعل اضافه میکنیم.
برای سوالی کردن منفی جملات، قبل از پیشوند، واژه değil را به کار میبریم.

پیچیدگی های متعدد گرامر زبان ترکی در هنگام یادگیری زبان ترکی و همزمان مکالمه زبان ترکی برای فراگیران بسیار سهل و آسان است.
موسسه زبان احمدرضا ابراهیمی با توجه به نیاز شما عزیزان به یادگیری زبان ترکی، دوره های مختلفی برای آموزش زبان ترکی استانبولی برگزار کرده است. سایت زبان احمدرضا ابراهیمی علاوه بر دوره های ترمیک زبان ترکی، دوره آموزش زبان ترکی در۵۰ روز و 50 جلسه را طراحی کرده است و در این زمینه بسیار موفق عمل کرده و نتایج قابل توجهی به دست آورده است. این دوره در موسسه زبان احمدرضا ابراهیمی، تحت عنوان راکت زبان استانبولی، به زبان آموزان آموزش داده می شود و شما می توانید با کمتر از ۲ ماه، زبان ترکی استانبولی را به خوبی فرا بگیرید. دوره های راکت زبان ترکی شامل ۳۰ جلسه عمومی و ۶۰ جلسه خصوصی میباشد و انتخاب ساعت و روز کلاس های دوره راکت به اختیار خود زبان اموزان است.
برای کسب اطلاعات بیشتر از دوره های ROCKET و همچنین برای انتخاب زبان دوم و دوره متناسب با شرایط خود، با ثبت مشخصات خود در بخش زیر، منتظر تماس کارشناسان ما بوده و از مشاوره رایگان مشاوران موسسه زبان احمدرضا ابراهیمی بهره مند شوید. کارشناسان ما همه روزه، به جز روزهای تعطیل، از ساعت ۸ صبح الی ۸ شب، آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان خواهند بود. همچنین با اولین ثبت نام و تا انتهای این مسیر، شما می توانید از پشتیبانی و حمایت کارشناسان ما بهره برده و همگام با هر مسیر خود، آنها را در کنار خود داشته باشید. همچنین لازم به ذکر است، سایت زبان احمدرضا ابراهیمی، برای صرفه جویی در زمان و هزینه ی شما، اقدام به آموزش آنلاین زبان ترکی استانبولی، نموده است.