چگونه در آموزشگاه زبان تدریس کنیم؟ آیا تدریس زبان در آموزشگاه های زبان با دانشگاه، فرق می کند؟ تخصص های لازم جهت تدریس زبان چیست؟ این سوالات احتمالا برای افرادی که علاقه مند به تدریس زبان های خارجه هستند، پیش خواهند آمد و البته که اساتید نیز در مراحل اولیه مانند هر کار دیگری، نیاز به راهنمایی و مشورت دارند.
به طبع هر اداره یا موسسه ای قوانین مختص به خود را دارد، اما در طرح یک سری از خط و مشی ها و یا پیاده سازی یک سری روش ها، اصولا دست کارمندان خود را باز می گذارند تا بتوانند از خلاقیت های خود به شکلی که دوست دارند، در حیطه کاریشان، استفاده نمایند. برای اساتید زبان نیز این مورد همیشه وجود داشته است و خواهد داشت. در واقع آنها می توانند در کنار توجه به خط و مشی های محیط کار خود، از خلاقیت های آموزشی نیز استفاده نموده و در بروز مهارت های خودشان به بهترین شکل، عمل نمایند.
و اما برای پاسخ به سوالات ذکر شده در بالا و آشنایی شما با تکنیک ها و روش های تدریس، این مقاله تهیه شده است، تا مسیر روشنی را جهت تدریس زبان، پیش روی شما عزیزان بگذاریم و در کنار هم ایرانی آبادتر را بسازیم.

 

تکنیک های تدریس زبان!

– از علایق آنها استفاده کنید
از علایق زبان آموزان خود به نفع آموزش و تدریستان، استفاده نمایید. به طور مثال امکان دارد، تعدادی از آنها علاقه مند به یک ورزشکار و یا یک بازیگر خاص باشند؛ سعی کنید این موارد را کشف کرده و در تدریس از آنها استفاده نمایید. می گویید چطور؟ ما به شما خواهیم گفت: از زبان آموزان بخواهید درباره یک فرد مشهور، پله به پله اطلاعات کسب نمایند. به طور مثال در رده مقدماتی آموزش زبان، آنها می توانند با جملات کوتاه و ساده، از مشخصاتی مانند سن، محل تولد و خانواده آنها صحبت کنند، در مراحل بالاتر می توانند در مورد رنگ مو، رنگ چشم، و یا اطلاعاتی مانند غذاهایی که هنرپیشه محبوبشان دوست دارد، صحبت کنند. از آنها بخواهید روزنامه دیواری بسازند و از هر دری که می خواهند صحبت نمایند. در ساخت روزنامه دیواری به زبان اصلی، شما می توانید بر روی تمامی مهارت های آنها کار کنید و در انتها بخواهید درباره مطالب تهیه شده، کنفرانس بدهند. البته فراموش نکنید که بهتر است آنها را مطمئن کنید که اگر مرتکب اشتباه شوند، هیچگونه امتیاز منفی ای شامل حالشان نمی شود و آنها را تشویق کنید که مهارت های خود را به چالش بکشانند و از اشتباه کردن نترسند.

 

– از تلفن همراه آنها به نفع آموزش استفاده نمایید
بسیاری از اساتید، جو سختی را برای زبان آموزان در نظر می گیرند و با قوانین خشک، باعث می شوند که آنها بیشتر تمایل به انجام کار اشتباه و تکرار این اشتباهات، داشته باشند، اما شما باید بدانید می توانید بالاخره از هر روزنه ای یک دریچه بیابید. از آنها بخواهید که با استفاده از تلفن همراه خود،روش های یادگیری زبان را تقویت نمایند. شما می توانید در این مسیر یک فرد راهبر باشید.
اغلب اساتید تنها روش های یادگیری زبان در منزل را برای زبان آموزان بیان می کنند و کمتر افرادی هستند که این روش ها را در کلاس پیاده کرده و یا آنها را به شکل کاربردی تر و واقعی تر توضیح می دهند.
از گوشی همراه آنها در یادگیری روش های خود آموز زبان استفاده کنید. به طور مثال از آنها بخواهید فیلم و یا پادکست های آموزشی زبان، دانلود کرده و از طریق اشتراک آن با سایر دوستانشان، به یادگیری بپردازند.

 

– حمایت و پشتیبانی را در زمینه کار خود قرار دهید
این حمایت به این منظور نیست که تمام وقت خود را، به زبان آموزانتان اختصاص دهید؛ اما می توانید آنها را خارج از کلاس نیز مورد حمایت خود قرار داده و در واقع با آنها خارج از کلاس، در تعامل باشید. این کار باعث می شود که هم ارتباط تنگاتنگ تری ایجاد شود و هم زبان آموزان در مواقعی که موضوعی را به خوبی متوجه نمی شوند، بدانند که می توانند روی کمک شما حساب کنند. کمک شما برای زبان آموزانتان سرعت در یادگیری را به ارمغان می آورد و آنها می توانند بدون اینکه از موضوعی بخاطر وقت کم کلاس بگذرند، با ریشه هایی قوی تر و فراگیری صفر تا صدی، به مقصد خود در یادگیری زبان دست یابند.

 

– روش های یادگیری در منزل
را به آنها یاد دهید این روش ها می توانند سرعت زیادی در یادگیری زبان افراد ایجاد نمایند و چقدر عالی می شود که علاوه بر معرفی روش هایی مانند، یادگیری زبان با فیلم، یادگیری زبان با موسیقی و موارد دیگر، لینک ها و یا برنامه های اینچنینی را به آنها معرفی کرده و در واقع از آنها بخواهید که در صورت استفاده، در مورد کارایی این روش یا روش های دیگر، بنا به تجربه شخصی خود، برای دوستانشان، به انگلیسی توضیح دهند.

– به زبان اصلی صحبت کنید
تعدادی از اساتید تصور دارند که با کمی فارسی صحبت کردن به شاگردانشان لطف کرده اند؛ اما اینطور نیست. سعی کنید با روش های خلاقانه و ثبت قوانین جذاب و سرگرم کننده، صحبت کردن به زبان هایی مانند انگلیسی، فرانسه و یا سایر زبان های دیگر را به یک سرگرمی و البته هدف برای آنها، تبدیل نمایید. اگر زبان آموزی قادر نیست که هدف مشخصی برای خود داشته باشد، شما راهنمای او باشید و سعی کنید در یادگیری و آموزش درست، به آنها حریص باشید. اساتید دلسوز همیشه چراغی در تاریکی، برای زبان آموزان هستند و البته که می توانند با معرفی شاگردانشان به جامعه، در واقع خودشان را نیز به بقیه معرفی نمایند.

 

– روش های خلاقانه بکار ببرید
صحبت درباره روش های خلاقانه می تواند تا مدتها به درازا بکشد و البته که این روش ها برای اساتید خلاق، هیچوقت حد و مرزی نخواهد داشت. آنها با یک حرکت یا یک کلمه، بخش خلاقشان فعال می شود و ۹۰ دقیقه حضور در کلاس برای آنها هیچوقت کافی نیست. روشهای خلاقانه بکار ببرید و خود را برای یک تدریس شگفت انگیز به چالش بکشانید. در پایان این مقاله از چند روش خلاقانه در تدریس نیز، صحبت خواهیم کرد.

– کلوپ های هفتگی یا ماهانه راه بیاندازید
برای تقویت مهارت گفتگو در زبان آموزانتان، یک روز را مشخص کنید، این روز می تواند در ساعات کلاس و یا خارج از ساعت کلاس باشد؛ فرقی نمی کند. شما می توانید حتی برای این کار، یک اردوی ماهانه و خارج از کلاس، تدارک ببینید و هدف از ایجاد این کلوپ را تقویت مهارت مکالمه زبان، معرفی کنید. در این کلوپ بهتر است که یک جو راحت ایجاد نموده و سعی کنید که موضوع مکالمه را به زبان آموزان بسپارید. در واقع ایجاد موضوع پس از مدتی برای آنها به یک عادت تبدیل خواهد شد و در اغلب اوقات می توانند در موضوعات از پیش تعیین شده و غیر واقعی شرکت نمایند.

 

– تدریس به شیوه شناخت گرامر و تقویت مکالمه زبان
هدف این روش ادغامی از دو روش بالاست؛ ولی مهارتی را که بیشتر به آن پرداخته می شود، مهارت لیسنینگ زبان است و مهارتی که کمتر به آن پرداخته می شود، مهارت نوشتار است. در این روش اما تلاش بر این است که تمامی مهارت ها در کنار هم رشد کرده و زبان آموز بتواند پس از گذراندن دوره های زبان، از عهده ارتباط موثر با افراد بومی برآید. در دوره های پیشرفته تر نیز به این مهارت ها، به شکل ویژه تری پرداخته می شود و در نهایت تشخیص زبان آموز با یک فرد بومی، بسیار سخت خواهد شد.

 

– تدریس زبان بر پایه مکالمه
برای تقویت این روش به صورت مجزا دوره های ویژه ای طراحی شده است و اصولا این دوره برای افرادی است که قصد مهاجرت و یا مسافرت به کشور هدف را دارند و تنها به تقویت مکالمه نیاز دارند. در این دوره ها تمامی ساعت کلاس به گفتگو پرداخته می شود و موضوعات کاربردی ای از جمله مکالمه زبان در سفر، مکالمه زبان در هتل و … مورد بررسی قرار می گیرتد.

– تدریس بدون استفاده از زبان مادری
عموما استفاده از زبان مادری یا هر زبان دیگری برای یادگیری یک زبان جدید می تواند یک عادت مخرب در ذهن فراگیران ایجاد کند. زبان شناسان و افرادی که تجربه یادگیری زبان های متعدد را دارند بر این باورند که یادگیری با کمک ترجمه نتایج منفی در بر خواهد داشت. سعی کنید با استفاده از محتوای تصویری و یا دیکشنری های یک زبانه زبان آموزان خود را به درک مطالب رسانده و از ترجمه حتی کوچک ترین کلمه به زبان مادری پرهیز کنید.

 

روش های تدریس زبان!

– تدریس بر پایه شناخت گرامر
تعدادی از اساتید روش تدریس خود را بر پایه گرامر و تقویت مهارت های اصلی زبان، مانند مهارت نوشتن و خواندن می گذارند و در واقع هیچ گونه تاکیدی بر روی ارائه تلفظ های صحیح کلمات و عبارات و یا صحبت کردن زبان آموزانشان ندارند. این روش در واقع در گذشته بسیار مورد استفاده قرار می گرفت و اگر شما هم جز دانش آموزان سه دهه گذشته باشید، حتما به خاطر دارید که در مدارس و دانشگاه ها نیز به همین شکل، به آموزش زبان انگلیسی و یا زبان عربی می پرداختند.

 

اگر شما نیز جز افرادی هستید که مهارت زبانی خاصی دارید و اما به تازه گی به تدریس فکر می کنید، بهتر است که در دوره های تربیت مدرس زبان های خارجه برای پیوستن به جمع اساتید، شرکت نموده و تخصص های لازم را جهت تدریس بدست آورید. از دوره مهم تربیت مدرس می توان به دوره های TKT, TTC و یا دوره های تربیت مدرس راکت نام برد.
برای آموزش دادن زبان، شما تنها به دانش زبانی نیاز ندارید و بهتر است که مهارت های تدریس را در زمینه کاری خود قرار دهید. این دوره ها اغلب در آموزشگاه های سرشناس در حال برگزاری هستند و مواردی را که آموزش می دهند عبارتند از:
– نحوه طرح درس
– نحوه مدیریت کلاس؛ از حضور و غیاب زبان آموزان گرفته، تا ایجاد ارتباط موثر با زبان آموزان مختلف
– نحوه تشویق زبان آموزان قوی و ترغیب زبان آموزان ضعیف تر
– نحوه استفاده از لوازم کمک آموزشی مانند، عکس نوشته ها و یا استفاده از دستگاه دی وی دی و…
– نحوه اجرای خلاقانه در کلاس
– و…

 

شما می توانید با شرکت در دوره های مختلف تربیت مدرس، از جمله دوره های Proficiency، با ویژگی های صحیح تدریس به شکل کاربردی آشنا شده و در نتیجه مسیر درست تری را برای تدریس و شغل آینده خود رقم بزنید. اگر تمایل به شرکت در دوره های تربیت مدرس دارید می توانید با تکمیل بخش زیر یا تماس با ما از مشاوره رایگان کارشناسان ما نیز بهره ببرید.