حتما شما هم شنیده اید که عربی زبانی است که یکی از پیچیده ترین دستور زبان ها را میان زبان های زنده دنیا داراست. اما در مقابل فصیح ترین زبان جهان به شمار می رود. در متون یا سخنرانی عربی کوچکترین ابهامی وجود ندارد. با این حال برخی از فراگیران این زبان، از مواجه با دستور زبان می هراسند و از هدف و علاقه خود در زبان عربی دست می کشند. امروز در سومین جلسه دوره فشرده آموزش زبان عربی کلاس خانم زینب حسینعلی می خواهیم برای شما روایت کنیم که چگونه می توان بدون قرار دادن نقطه تمرکز بر دستور زبان، عربی را به بهترین شکل آموخت و به کار گرفت. خانم حسینعلی اهل ماداگاسکار هستند که با اشتغال به تحصیل در شهر تهران آشنایی نسبی با زبان فارسی پیدا کرده اند. استاد ابراهیمی مبدع دوره های راکت،شخصا به تدریس این کلاس می پردازند.
ساعاتی قبل از شروع رسمی کلاس خانم حسینعلی شروع به انجام ارسال تمرین های جلسه گذشته کردند. این تمرین ها شامل طراحی چند سوال با استفاده از الگو های داده شده بود. استاد ابراهیمی، با بررسی جملات و اطمینان یافتن از صحیح بودن آنها از ایشان خواستند با خواندن کلمات ویس خود را به کلاس ارسال کنند. ویس ارسال و نکاتی در جهت بهبود تلفظ کلمات به خانم حسینعلی داده شد.
در ساعت ۲۰:۵۷ خانم حسینعلی مجدادا وارد کلاس شده و با یک سلام و احوال پرسی گرم و پر انرژی حضور خود را در کلاس را اعلام داشتند.

پس از اتمام سلام و حوال پرسی کوتاهی که میان زبان آموز و راهبر کلاس در جریان بود، اولین تمرین آغاز شد. آقای ابراهیمی با قرار دادن یک کلیپ از زینب خواستند آن را به دقت مشاهده کرده با انتخاب چند پرسش و پاسخ از کلیپ مکالمه ای نوشته و ویسی جامع، از آن چه در مکالمه رد و بدل می شود ارسال کند. تمرین به این شرح اعلام شد.” اَنا اُریدُ صوتَکی لکل هذا الحِوار”  سپس تاکید کردند که تنها جملاتی به عنوان الگو در مکالمه استفاده شود که برای ایشان قابل درک است وبرای انجام هر مرحله از این تمرین یک فرصت ۵ دقیقه ای در نظر گرفته شد.خانم حسینعلی پس از گذشت مدت زمانی کوتاه تصویری از مکالمه ی نوشته شده در دفترشان ارسال کردند تا نوبت به بخش شیرین و هیجان انگیز خواندن متن برسند. ویس جذاب مکالمه نیز چند ثانیه بعد به گروه کلاس رسید. زینب سعی کرده بود برای هر کدام از طرفین مکالمه لهجه و صدایی به خصوص به خود بگیرد که این امر مکالمه را بسیار جذاب کرده بود. از جایی که همه جملات نوشته شده برای وی قابل درک بود، توانسته بود برای بیان هر جمله بتواند احساس خود را نیز در آن بگنجاند. استاد ابراهیمی پس از شنیدن ویس او را تشویق کرده و نکات سازنده ای جهت ارتقاء کیفیت لهجه ارائه دادند.

 

استاد ابراهیمی با ارائه مثال هایی از نحوه تلفظ حرف “ز” به اشکال مختلف ز – ض – ظ – ذ،  به زینب منابع آگاهی یافتن از شکل تلفظ ما بقی حروف را معرفی کرده و تکنیک هایی جهت یادگیری بهتر در حین تمرین به ایشان ارائه دادند. زینب با حرف “ض” در هیچکدام از زبان های فارسی و عربی آشنایی نداشت. به همین دلیل در متن های نوشته شده، مشکلات نگارشی زیادی در رابطه با کلماتی که با حرف “ض” نوشته می شود وجود داشت.
پس از تصحیح متن نوبت به انجام تمرین بعدی فرا رسید که به نوعی کامل کننده همان تمرین بود. از خانم حسینعلی خواسته شد افعالی که در مکالمه به کار برده اند را با استفاده از الگو هایی که در کلیپ وجود دارد شخصی سازی کنند.

 

صرف و نحو

صرف و نحو، personalise و یا شخصی سازی یک مهارت یادگیری برای فراگیران زبان های مختلف است که باعث می شود بدون نیاز به درگیر شدن با قوائد دستوری زبان و حفظ کردن تمام بند و تبصره ها، که نهایتا منجر به یک یادگیری ناموفق که دشواری فراوان با خود به همراه داشته است می شود ، تک تک قوانین دستوری را در ذهن خود نهادینه کنیم. به این شکل هرگز در لازم نیست در بین مکالمه به جست و جوی کلمات و فعل ها بپردازیم.
خانم حسینعلی برای هر فعل صفحه ای اختصاص داده و افعال به کار برده شده را به طور کامل و مطابق با الگو ها صرف کرده و به کلاس ارسال کرد تا از صحیح بودن نتیجه کار اطمینان یابد.

 

این تمرین بار دیگر نیز با استفاده از موضوع هم جواری ها و محل زندگی انجام شد. الگو این تمرین کلیپی با همین موضوع بود که در واقع زمینه چینی برای تمرین بعدی محسوب می شد. استاد کلیپ مرتبط با این موضوع را برای خانم حسینعلی ارسال کرده و از ایشان خواستند با دقت آن را مشاهده کنند. زمانی که شنیده ها را به نوشته تبدیل می کنیم، در واقع ماندگاری آن را در ذهن خود دو چندان کرده ایم. با توجه به پس از این تمرین نوبت به دیسکاشن (بحث و مکالمه) ای جذاب در انتظار این کلاس یود، برداشت جملات از این کلیپ و نوشتن آن خود نوعی کسب آمادگی محسوب می شد.خانم حسینعلی این کار را با دقت تمام انجام داده و به اتمام رساندند. استاد ابراهیمی موضوع مکالمه را اعلام کرده و از زبان آموز کلاس خواستند اولین سوال را بپرسید. مکالمه با پرسیدن سوالات ساده آغاز شد و پس از مدتی اوج گرفت. در ادامه بخشی از این مکالمه را خواهیم دید.

 

این مکالمه تا دقایقی بعد از کلاس نیز ادامه داشت و در هر لحظه به شور و هیجان آن افزوده می شد. حال زبان آموز کلاس جملات بسیاری در باره دو موضوع مجاورت ها و مکالمه در اداره را بدون متحمل شدن هیچ گونه فشار و دشواری آموخته و می توانست با شخصی سازی آن به راحتی در مکالمه به کار گیرد. این جملات نه تنها به لحاظ تلفظ صحیح بودند؛ بلکه از نظر دستوری نیز نمی توانستیم آنها را نادرست بدانیم. چنین مکالمه ای در سومین جلسه کلاس از معجزاتی است که تنها و تنها می توان از سبک آموزشی راکت انتظار داشت. راکت با تکیه بر سیستم آموزشی رامیت و بهره گیری از نوین ترین تکنیک های آموزش می تواند در کوتاه ترین مدت به شما یادگیری زبان را بیاموزد و یادگیری یک زبان را از سال های طولانی رفت و آمد به کلاس های مختلف به ۵۰ روزتمرین و شرکت درکلاس از پشت میز اتاقتان تسهیل بخشد. گفتنی هایی که در باب تفاوت های کلاس های آنلاین و کلاس های سنتی وجود دارد از این مقال خارج است. اما اگر شما نیز علاقه مند به یادگیری زبان عربی در کوتاه مدت هستید می توانید از طریق پشتیبانی ۲۴ ساعته سایت یا ارتباط با ما اطلاعات بیشتری جهت ثبت نام در این دوره ها کسب کنید.