گرامر زبان آلمانی از نکات مهم در یادگیری این زبان محسوب می شود. اگر علاقه مند به زبان آلمانی  هستید یادگیری گرامر زبان آلمانی را جدی بگیرید. چرا که یادگیری گرامر در واقع ریشه اصلی در هر زبانی است. در گرامر هر زبانی شما با نکات ریز و درشتی آشنا می شوید که از تلفظ تا نوشتن و خواندن شما را بهبود خواهند بخشید.
ما در این مقاله به بخش هایی از این نکات گرامری می پردازیم و در کنار هم دلیلی برای آسان تر شدن این راه می شویم. اما نکته ای که هست یادگیری گرامر آلمانی به صورت ناخودآگاه راهی بهتر برای یادگیری است. اینکه به صورت فرمول گرامر را حفظ کنیم، مدت زمان زیادی در ذهن ما نخواهد ماند.

IELTS7 Banner 01 8 گرامر زبان آلمانی,یادگیری گرامر زبان آلمانی

گرامر در زبان آلمانی

آموزش گرامر زبان آلمانی به صورت ناخودآگاه یکی از متدهای به روز در آموزش زبان آلمانی است که با استفاده از این روش یادگیری شما با سرعت بیشتری طی خواهد شد و کمتر با ناهمواری ها برخورد خواهید کرد. گرامر در آلمانی بر می گردد به موضوعاتی مانند زمانها در آلمانی، صرف فعل در زبان آلمانی، ساختار جملات و صفات و اسامی ها در زبان آلمانی و… این موضوعات هر کدام برای خود به یک مقاله جداگانه نیاز دارد اما ما تلاش می کنیم در این مقاله یک بخش کوتاه از این موضوعات را برای شما توضیح داده و برای شما این موضوعات را باز کنیم. با ما همراه باشید…

زمان ها در زبان آلمانی

زمان در زبان آلمانی به ۶ گروه تقسیم می شود که این شش گروه خود در سه نوع جمله منفی، پرسشی و خبری شکل واقعی خود را پیدا می کنند. شناخت زمان ها در زبان آلمانی در واقع به شما کمک می کند تا در مکالمه و ایجاد ارتباط بتوانید موضوعاتی را که به گذشته یا اکنون مربوط می شود را به خوبی تفکیک کرده و از عهده آنها برآیید. تصور کنید ما زمان در زبان فارسی را نمی دانستیم قطعا جملات و عبارات نامفهوم و بدون زمان واقعی را بیان می کردیم که این خود باعث سردرگمی مخاطب ما می شد. ۶ زمان در زبان آلمانی شامل موارد زیر می شوند:

  • زمان حال ساده:

این زمان همانطور که از اسمش مشخص است درباره کارهایی که در زمان حال انجام می دهیم، موقعیت هایی که در زمان حال پیش می آید، بیان واقعیت ها در زمان حال، و اتفاقاتی که در زمان حال برای آینده برنامه ریزی می شود، و همچنین جملاتی که به ما نشان می دهد یک فعالیت یا کار چقدر طول کشیده است، صحبت می کند.

Er spielt schon seit fünf Jahren Fußball
او پنج سال است که فوتبال بازی می کند.

  • زمان گذشته ساده:

زمان گذشته ساده در زبان آلمانی درباره فعالیت تمام شده ای در گذشته و یا واقعیات و شرایط در گذشته صحبت می کند. به طور مثال شما به یک سفر تفریحی رفته و اکنون از سفر و آب و هوایی آنجا برای دوستتان صحبت می کنید. به این مثال توجه کنید:

.Die Strecke war fantastisch und ich hatte tolles Wetter
مسیر عالی بود و هوا برای من فوق العاده بود.

  • زمان حال کامل:

در زبان آلمانی زمان حال کامل در شرایطی استفاده می شود که فعالیتی در گذشته به طور کامل انجام شده است و همچنین زبان حال کامل در زبان آلمانی به موضوعاتی برنامه ریزی های هدفدار را شامل می شود. به طور مثال شما یک تاریخ مشخص از اینکه مدرک زبان آلمانی خود را بگیرید بیان می دارید و درباره موضوعی با دوستتان صحبت می کنید که در واقع از تاریخ مشخصی برای شما برخوردار است.

.Er hat sich vorgenommen, jetzt immer so ordentlich zu sein
او تصمیم گرفته، از این به بعد همیشه مرتب باشد.

  •  گذشته کامل:

این زمان موضوعاتی در گذشته را شامل می شود که زودتر از زمان پیش بینی شده صورت گرفته است. ساختار دستور زبان زمان گذشته کامل با زمان حال شباهت اساسی دارد و تنها تفاوت به فعل های کمکی sein و haben برمی گردد که در حالت گذشته در زبان آلمانی به صورت waren و hatten به کار برده می شود.

  •  آینده:

کاربرد زمان آینده در زبان آلمانی به موضوعاتی برمی گردد که شامل قصد کار یا انجام هدفی در آینده، فرضی در زمان حال کامل و همینطور فرض یا گمانی در زمان آینده را در برمی گیرد.

.Das wirst du nicht an einem Tag schaffen
تو نمی تونی اون رو در یک روز تمام کنی.

  •  آینده کامل:

این زمان از آخرین زمان ها در خانواده زمان های آلمانی است. در واقع این زمان موضوعاتی مانند فرض یا گمان در رابطه با گذشته یا فرض بر اینکه یک کار یا فعالیت در زمانی مشخص در آینده اتفاق می افتد صحبت می کند. این نکته نیز مهم است که ما در زبان آلمانی برای نشان دادن فرض یا گمال در جملات خود از سه عبارت wohl (احتمالا)، sicher (حتما) یا bestimmt (قطعا) استفاده می کنیم. این عبارات یک بخش مهمی از این زمان را نشان می دهند.
اگر بخواهیم درباره ساختار کلی زمان آینده کامل در آلمانی صحبت کنیم باید به شما بگوییم که ساختار این زمان با زمان آینده به یک شکل است و تنها تفاوت این است که به جای استفاده از مصدر فعل اصلی، از مصدر فعل در حالت سوم (past participle) به همراه مصدر فعل کمکی sein یا haben استفاده می کنیم.

حالت ها در زبان آلمانی

حالت ها در زبان آلمانی به ۴ حالت تقسیم می شوند. در این بخش تاثیر هر حالت بر روی بخش های اصلی جمله مانند ضمایر معرفه و نکره، حروف اضافه و… مورد بررسی قرار می گیرید و در واقع با علت مهم بودن حالت ها در گرامر آلمانی آشنا خواهیم شد.
حالت ها در آلمانی به گروه های زیر تقسیم می شوند که ما یک توضیح کوتاه درباره هر یک از آنها به شما خواهیم داد.

  •  حالت فاعلی:

در آلمانی به حالت فاعلی Mominative نیز گفته می شود. در این حالت افعال از هر قسمی باشند، چه گذرا و چه ناگذر فرقی نمی کند؛ آنها هر کدام در یک جایگاه فاعلی خواهند داشت. هر اسم یا ضمیری که در هر جایگاهی قرار بگیرند از این جایگاه ها تاثیر می پذیرند.
به طور مثال حرف تعریف معرفه der که به شکل مذکر آن آورده شده است در حالت های مونث و خنثی متفاوت است. حرف تعریف معرف در حالت مونث به شکل die و در حالت خنثی به شکل das است.

  • حالت مفعولی مستقیم:

همانطور که می دانید زبان آلمانی دارای دو شکل مستقیم (Akkustiv) و غیر مستقیم (Dativ) است که حالت مفعولی شکل مستقیم است. تغییرات در حالت Akkusativ در حروف تعریف نسبت به حالت Nominativ تنها برای جنسیت مذکر اتفاق خواهد افتاد و بقیه حروف کاملا مشابه حالت Nominativ خواهند بود.
مثال فاعلی بالا را در نظر بگیرید حرف تعریف در حالت مفعولی تنها در حالت مذکر به den تغییر می کند و حالت مونث و خنثی هیچ گونه تغییری در خود ایجاد نکرده اند و به همان شکل قبل یعنی die (مونث) و das (خنثی) دیده می شوند.

  • حالت مفعولی غیر مستقیم:

این حالت با اسم Dativ نیز شناخته می شود و نکته مهمی که وجود دارد این است که حروف تعریف در حالت Dativ به صورت کامل تغییر می کنند. به این نکته توجه داشته باشید که حرف تعریف مونث در حالت Dativ به صورت der و مشابه حرف تعریف مذکر Nominativ می باشد.

  •  حالت ملکی:

حالت ملکی یا Genativ در زبان آلمانی از مباحث مهم در یادگیری حالت ها در زبان آلمانی است. حالت Gentiv نشان دهنده مالکیت یک اسم بر دیگری است. حالت ملکی نیز مانند حالت های Akkusativ و Dativ بر روی بخش های مختلف جمله تاثیر می گذارد. اما حالت Genitiv یا ملکی علاوه بر تاثیری که بر روی حروف تعریف می گذارد در جنسیت های مذکر و خنثی باعث اضافه شدن یک پسوند s- یا es- به اسم می شود.

انواع حروف تعریف در آلمانی

  • حرف تعریف نکره یا نامعین:

ein
eine
ein

  • حرف تعریف معرفه یا معین:

der
die
das

ساختار جملات در زبان آلمانی

ساختار جملات در هر زبانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این ساختار به چهار شکل وجود دارد که هر یک از این اشکال و جملات در شرایطی خاص در مکالمه و نوشتار ما در زبان آلمانی به کار برده می شوند. ساختار جملات آلمانی به چهار بخش کلی تقسیم می شوند که در این بخش به توضیح درباره هر یک از آنها می پردازیم.

  •  ساختار عمومی جمله:

ساختار عمومی در جملات آلمانی به بخشی از فاعل و مفعول مربوط می شود. نکاتی که باید در این ساختار به ذهن بسپارید این است که فعل صرف شده همیشه در جایگاه دوم قرار دارد دو اینکه حالت های صرف نشده همیشه در انتهای جمله شما قرار خواهند گرفت و سه اینکه در بیشتر مواردی که با آن روبرو می شویم فاعل در ابتدای جمله قرار دارد.

  •  ساختار جملات منفی:

فاعلبرای منفی کردن جملات در زبان آلمانی از nicht استفاده می کنند و این کلمه در زمان های حال ساده و گذشته ساده در انتهای جمله قرار می گیرد. همینطور در زمان هایی که یک آلمانی از فعل کمکی استفاده می کند nicht در انتهای جمله و پیش از فعل صرف نشده قرار می گیرد.
اسامی خاص و صفت ها و قیدها در زبان آلمانی: nicht برای منفی کردن جملات پیش از  صفت ها و اسامی خاص و همینطور قیدها قرار می گیرد.
مکان و زمان: در این صورت nicht پیش از حرف اضافه ای می آید که برای نمایش زمان، مکان یا نحوه کار استفاده می شود.

نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که ما در زبان آلمانی از kein نیز برای منفی کردن استفاده می کنیم اما این کلمه در مواردی که اسم ها حرف تعریف ندارند و یا در مواردی به جای حرف تعریف نکره مورد استفاده قرار می گیرد. البته به این نکته نیز توجه کنید که پسوند kein با توجه به جایگاه اسمی که می خواهد آن را منفی کند تغییر می کند.

  •  ساختار جملات سوالی:

ساختار جملات سوالی در زبان آلمانی از این جهت مشخص می شود که اگر سوالی بدون کلمه سوالی پرسیده شود شما می توانید در جواب با یک بله یا خیر به جمله پرسشی پاسخ دهید. اما در ساختار جملاتی که کلمه سوالی وجود دارد این کلمه در ابتدای جمله قرار می گیرد.

سوال بدون کلمه سوالی:

?Habe ich dir das Buch gegeben
آیا من کتاب تو رو دارم؟

سوال با کلمه سوالی:

?Wann habe ich dir das Buch gegeben
چه زمانی من به تو کتاب دادم؟

همانطور که در جمله پرسشی دوم می بینید کلمه پرسشی در این جمله Wann است که در ابتدای جمله سوالی در زبان آلمانی قرار گرفته است.

ساختار جملات با حرف ربط در زبان آلمانی

در زبان آلمانی سه شکل متفاوت از حروف ربط وجود دارد: حروف ربط همپایه، حروف ربط وابسته و قید های ربط. در این بخش یک توضیح کوتاه درباره هر کدام از آنها خواهیم داد.

  • حرف ربط همپایه:

در جمله هایی که از طریق حروف ربط همپایه به جمله قبل وصل شده است، هیچ تغییری در ساختار جمله اتفاق نمی افتد و از قاعده عمومی پیروی می کند. در این جمله حرف ربط در جایگاه اول جمله دوم قرار می گیرد و بقیه بخش های جمله به صورت قبلی تکرار می شوند. تعدادی از حروف ربط مهم در زبان آلمانی در زیر برای شما آمده است که می توانید در صورت نیاز برای متصل کردن دو جمله در زبان آلمانی از آنها استفاده نمایید.

aber, denn, oder, und

  •  حرف ربط وابسته:

در جملاتی که از طریق حرف ربط وابسته به جمله قبلی وصل شده اند، حرف ربط در ابتدای جمله دوم و فعل صرف شده جمله دوم، در انتهای جمله قرار خواهد گرفت.
تعدادی از حروف ربط وابسته عبارتند از:

: bevor, da, dass, falls, weil, wenn

  • قید های ربط:

در دو جمله که با قیدهای ربط به هم وصل شده باشند، فعل صرف شده جمله قبل از فاعل قرار می گیرد. برخی از قیدهای ربط عبارتند از:

dann, schließlich, trotzdem, zuvor

اسامی در زبان آلمانی

همانطور که قبلا هم بیان کردیم یکی از تفاوت های زبان آلمانی با زبان انگلیسی و سختی ای که نسبت به این زبان دارد وجود جنسیت در اسامی آلمانی است.

  • جنسیت اسامی:

در زبان آلمانی برای اسامی جنسیت وجود دارد و همه اسامی به مذکر، مونث و خنثی تبدیل می شوند.
در واقع در زبان آلمانی، مذکر (Maskulin) مونث (Feminin)  و خنثی (Neutrum) بدین شکل نوشته می شود و شما برای یادگیری بهتر این اسامی نیاز به تمرین و تکرار روزانه و برنامه ریزی شده دارید. البته نباید نگران باشید چرا که پس از مدتی این موضوع در زبان آلمانی برای شما به بخشی پیش پا افتاده و آسان تبدیل خواهد شد.
اگر بخواهید مذکر و مونث بودن اسامی را یاد بگیرید بهتر است این سه نکته را به خاطر داشته باشید:
_ اسامی مذکر یا مرد (maskulin): اسامی مذکر با حرف تعریف Der نشان داده می شوند.
_ اسامی مونث یا زن (feminin): اسامی مونث با حرف تعریف Die نشان داده می شوند.
_ اسامی خنثی (neutrum): اسامی خنثی با حرف تعریف Das نشان داده می شوند.

اسامی تنها به اسم اشخاص و انسان مربوط نمی شود. در زبان آلمانی تمامی اسامی از جمله اشیا و حیوانات به این سه بخش تبدیل می شوند.

  • جمع بستن اسامی:

در زبان آلمانی جمع بستن اسامی در واقع قائده مشخصی ندارد و مانند زبان انگلیسی به جز استثنائات محدودی که وجود دارد شکل خاصی برای تشخیص ندارد اما پیش از اشاره به این حالت ها باید به این موضوع اشاره کرد که بسیاری از این حالت ها دارای قوائد خاصی هستند که اگرچه ممکن است در طول زمان و به صورت ناخودآگاه با آنها آشنا شوید، اما برای شروع بهتر است به حفظ کردن حالت جمع آنها اکتفا کنید.
_ حالت جمع اسامی با پسوند e- را می توان با این مثال توضیح داد که در حالت عادی یک سگ به شکل der Hund نوشته می شود اما اگر بخواهیم درباره تعدادی سگ صحبت کنیم باید به شکل  die Hunde نوشته یا گفته شود.
_ حالت جمع اسامی با پسوند en- نیز را با این مثال می تواند توضیح داد: وقتی درباره یک فرد آلمانی صحبت می کنیم عبارت به این شکل نوشته می شود der Deutsche اما در حالت جمع شکلی متفاوت به خود گرفته و به شکل die Deutschen یعنی آلمانی ها یا افراد آلمانی دیده می شود.
_ حالت جمع اسامی با پسوند er- با مثال روبرو برای شما راحت تر خواهد شد. der Geist به معنی روح و die Geister به معنی ارواح است.
_ حالت جمع اسامی با اضافه شدن پسوند s- را با مثال روبرو قابل لمس تر خواهیم کرد: der Star (ستاره) در حالت جمع به شکل die Stars (ستارگان) نوشته می شود.
_ حالت جمع اسامی با تغییر در حروف صدا دار به اضافه، اضافه شدن پسوند e- نیز با مثالی die Maus (موش) و تبدیل شدن آن در حالت جمع به die Mäuse (موش ها) نمایی راحت تر به خود خواهد گرفت.
_  حالت جمع اسامی با تغییر در حروف صدا دار به اضافه، اضافه شدن پسوند er- را با مثال das Huhn (جوجه) و تبدیل آن die Hühner (جوجه ها) برای شما بیان می کنیم.
_ حالت جمع اسامی با تغییر در حروف صدا دار نیز با مثال der Nagel ناخن و تبدیل شدن آن به die Nägel (ناخن ها) قابل لمس تر خواهد بود.
_ حالت جمع اسامی بدون هیچ گونه تغییر را می شود با der Rechner (ماشین حساب) و تبدیل آن die Rechner به معنی ماشین حساب ها برای شما بیان کرد. همانطور که می بینید هیچ گونه تغییر در اسم صورت نگرفته است.

انواع صفات در زبان آلمانی

در واقع صفات آلمانی به سه بخش صفات غیر مستقیم (اخباری)، قید ها در زبان آلمانی و صفات مستقیم در زبان آلمانی تقسیم می شوند. در زبان آلمانی به صفات اخباری صفات غیر مستقم نیز می گویند. صفات غیر مستقیم یا اخباری در جملات شکل خود را کاملا حفظ می کنند و بدون توجه به اینکه فاعل جمله مذکر، مونث، خنثی یا جمع باشد ثابت باقی می مانند. صفات غیر مستقیم بعد از فعل های sein/bleiben/werden می آیند و در جمله قرار می گیرند اما قید ها، صفت هایی هستند که بعد از افعال می آیند. البته افعالی به جز sein/bleiben/werden!!
صفات مستقیم بین حرف تعریف و اسم قرار می گیرند. صفت های مستقیم در آلمانی باید با توجه به جنسیت و جایگاه اسمی که به آن نسبت داده می شوند صرف شوند

ضمایر در زبان آلمانی

ضمایر در زبان آلمانی بخشی بزرگ از گرامر آلمانی را به خود اختصاص داده اند. ضمایر شخصی در زبان آلمانی به ضمایر اول شخص، دوم شخص و سوم شخص تقسیم می شوند. زبان آلمانی برای ضمیر سوم شخص مفرد دارای سه جنسیت متفاوت است. با توجه به اسمی که ضمیر با آن جایگزین می شود می توان تشخیص داد که از کدام یک از ضمایر می توانیم استفاده کنیم. اگر این اسم مذکر بود از ضمیر er، اگر مونث بود از ضمیر sie و اگر خنثی بود از ضمیر es برای اشاره به آن استفاده می کنیم.
ضمیر دوم شخص در زبان آلمانی دارای دو حالت است که این حالات در این زبان حالت عادی و محترمانه نامیده می شوند. در زبان آلمانی در حالت دوم شخص جمع نیز ضمیر محترمانه متفاوتی وجود دارد. زبان آلمانی برای ضمیر سوم شخص مفرد دارای سه جنسیت متفاوت است.
این نکته را به خاطر بسپارید که در صورتی که ضمیر sie برای کاربرد محترمانه استفاده شده باشد همیشه با حرف اول بزرگ نوشته می شود حتی اگر در وسط جمله از آن استفاده کنیم.
ضمایر ملکی در زبان آلمانی
 به جای مفعول جمله قرار گرفته و به صورت یک اسم مالکیت را نشان می دهند. اما کاربرد ضمایر انعکاسی در زبان آلمانی به دو شکل صورت می پذیرد یک این که افعال انعکاسی از ضمایر انعکاسی در کنار خود استفاده می کنند تا معنایی جدیدی را ایجاد کنند. دوم اینکه استفاده از ضمایر انعکاسی به همراه برخی افعال معنای “همدیگر” یا “با همدیگر” را ایجاد می کند.
اگر بخواهیم درباره ضمایر موصولی صحبت کنیم باید قبل از آن یک توضیح درباره جملات موصولی به شما بدهیم. جمله موصولی در زبان آلمانی جمله ایست که در واقع بخش دوم جمله، اطلاعاتی را در ارتباط با بخش اول جمله می دهد.
اما همانطور که از اسم ضمایر اشاره در زبان آلمانی مشخص است این ضمایر برای اشاره به افراد یا وسیله یا مکانی به کار برده می شود و اما آخرین ضمیر در زبان آلمانی ضمایر نامعین هستند که کاربرد خود را در جایی نشان می دهند که فرد یا شخص خاصی مورد نظر ما نباشد و درباره یک کلیت در زبان آلمانی صحبت کنیم.

صحبت درباره گرامر زبان آلمانی نیاز به مثال ها فراوان و کاربردی دارد که ما تلاش داریم در بخش های دیگر به این مهم عمل کرده و هر یک دستور زبان های آلمانی را به صورت جداگانه برای شما عزیزان شرح دهیم و در مقالات جداگانه خود تهیه ببینیم. امیدواریم توانسته باشیم در این مقاله یک توضیح جامع و کلی درباره گرامر آلمانی داده باشیم. اما آیا حفظ کردن فرمول های گرامری کارساز است؟ همه ما به خوبی آگاه هستیم که حفظ کردن فرمول های گرامری نشان از تسلط ما بر آن زبان نیست. سایت احمدرضا ابراهیمی با ایجاد دوره های راکت و شیوه آموزشی متفاوت یادگیری مکالمه، گرامر، لهجه و… را آسان کرده است. دوره های راکت به آموزش زبان با سریال می پردازد و شما فراگیران زبان در کنار سرگرمی به یادگیری خواهید پرداخت. با در نظر گرفتن شرایط افراد جامعه و دغدغه شما زبان آموزان دوره های راکت به دو صورت فشرده (آموزش زبان آلمانی در 50 جلسه) و فوق فشرده (آموزش زبان آلمانی در 50 روز) برگزار می شوند و شما بسته به نیازتان می توانید دست به انتخاب بزنید. هم چنین می توانید برای کسب دانش بیشتر به مطالعه مقالات سایت احمدرضا ابراهیمی بپردازید.
در صورت علاقه برای شرکت در دوره ها و یا دریافت مشاوره رایگان می توانید به تکمیل فرم مشاوره و ثبت نام در انتهای صفحه بپردازید و یا از طریق پشتیبانی سایت با ما در ارتباط باشید. با دنبال کردن مطالب ما در این سایت ما را در ادامه این راه مشتاق تر نمایید.